נראה מעט כמו עץ גדול וירוק, הוא מוסיף חן לכל צלחת ויש לא מעט דרכים לצרוך אותו. הוא טעים, בריא ומשתלב פשוט מדהים באין ספור מתכונים. הסתיו כבר כאן, ואנחנו מתחילים לחשוב על האיזון שבין תבשילים לסלטים – הזמן המושלם לדבר על הברוקולי.
קצת רקע – מאיפה הוא הגיע, צורתו ושמו… אחד על אחד עם הברוקולי
הברוקולי הוא ירק מעניין – אפשר לצרוך אותו טרי, אך כדי לקבל את כל הטוב שלו מבחינת הטעמים, בישול קצר או אידוי יתנו לנו יותר. אם נעמיק, נראה כי מדובר בסוג של עץ או צמח – שפותח מכרוב הבר באיטליה לפני שנים רבות. שמו של המילה מגיעה מן אותה השפה (ברוקולום – זרען או ענף). המאכל הפך לעממי ופופולרי רק בראשית המאה ה-20, כשמחירו ירד ורבים החלו להכיר בערכו התזונתי.
הברוקולי מגיע לשיאו בחורף, אך ניתן למצוא אותו בתצורה איכותית לאורך כל ימי השנה, טרי או קפוא. כמובן שתמצאו אותו גם אצלנו, במשלוח טרי ויפה עד הבית.
בימים אלו, הברוקולי הוא רכיב חשוב במטבחים ברחבי העולם וניתן לשלב אותו במגוון סגנונות בישול. החל ממרקים מעניינים ותבשילים, לפשטידות, ירקות מוקפצים, סלטים ועוד. ניתן למצוא אותו בצורת חטיפים קפואים ולנשנש בבית – בקיצור, לא חסר.
הברוקולי – ערכים תזונתיים שכיף לדעת!
אז אחרי שסיפרנו לכם מעט על הברוקולי, מאיפה הגיע אלינו ועוד – אפשר להגיד שיש לנו גם מזל. הוא זמין לנו בכל כך הרבה דרכים וטעמים, שכדאי ושווה לדעת גם כמה הוא בריא לנו. ערכים תזונתיים, שימושים ואיך הכי נכון לצרוך אותו במספר דוגמאות (ויש עוד!):
- קודם כל, מבחינה בריאותית, ברוקולי גולמי (או קפוא הנשמר בצורה איכותית) יספק את המירב. כלל הויטמינים, הסיבים התזונתיים והחלבונים הנמצאים בו יישמרו בצורה הזאת. אך, גם בבישול או אידוי קצר לא נאבד את כלל הערכים, ובמיוחד במרקים או תבשילים בהם נצרוך גם את נוזלי הבישול.
- באופן כללי, כדי לקצר ולא לפרט על כל אחד – נספר ונרד לשורה התחתונה: הברוקולי מכיל מינון טוב ובריא של כל המון חומרים מזינים שרק אפשר לחשוב עליהם (סיבים, ויטמינים, סידן, מגנזיום ועוד). שווה, לא?
- אם נחזור לכתבת הצבעים שלנו, כמובן שהברוקולי הירוק מכיל לא מעט נוגדי חמצון וכימיקלים נוגדי סרטן, כולל כאלה שהגוף שלנו לא יודע לייצר לבד. בדומה להרבה ירוקים אחרים הוא פשוט מחזק את מערכות ההגנה של הגוף.
- בעולם המשקל והדיאטות השונות, הוא משתלב מעולה לכל צורך ולהרבה סוגים של דיאטות שונות. הברוקולי דל בקלוריות אך מכיל המון ערכים תזונתיים במקביל – חבילה מנצחת.
מתכונים עם ברוקולי
כמו תמיד, אצלנו בפרשוק אנחנו רוצים שיהיה לכם גם טעים – וגם בריא! אז על היתרונות המעולים של הברוקולי כבר דיברנו, עכשיו נרד לשורה התחתונה, איך הכי קל לשלב אותו במטבח?
- נשנוש מהיר! חותכים את הברוקולי לפרחים, ובבישול קצר (טיגון או אידוי), עם מעט תבלינים ותוספות הפכו אותו לפריך או רך – בהתאם להעדפתכם. שמן זית יומלץ במקרה של טיגון, ונמליץ להוסיף רטבים לפי טעמכם. הכל ישתלב טוב – טחינה, סויה, בלסמי…
- פשטידת ברוקולי – כאן מדובר במתכון מסובך יותר, אך הברוקולי פשוט משתלב מדהים במגוון פשטידות. מלך הפשטידות, אם תשאלו אותנו.
- במוקפץ, בתבשיל ארוך ובסלט קר – תכל’ס, אחרי ששוטפים את הברוקולי, אפשר לעשות איתו הכל. תנו לדמיון שלכם במטבח לעוף, וליהנות מיופיו של הירק וטעמיו.
ספרו לנו איך שילבתם ברוקולי בתפריט שלכם!
באהבה, פרשוק