אצלנו בפרשוק אנחנו מתמקדים ביותר מפירות וירקות עד הבית. חשוב לנו לעבוד בצורה ישירה מול החקלאים הטובים ביותר, עם תוצרת הארץ הייחודית ולהביא אותה עד אליכם תוך צמצום פערים. באותה מידה, חשוב לנו שתכירו אותם, כדי שגם אתם, הלקוחות שלנו, תדעו שאתם תומכים בתוצרת המקומית, עם מינימום פער בין החקלאי לצלחת שלכם. הפעם, שוחחנו עם שקד ניצן ממשק מוטשן (ההסבר על השם בכתבה), וקיבלנו קצת רקע על המשק הייחודי ופורץ הדרך. שווה קריאה – קבלו טיזר, פירות הדר הכי ייחודיים שיש, מאותה המשפחה והאדמה מ-1930. משפחת ניצן, משק מוטשן, עין ורד.
טוב, אז קודם כל קצת רקע. ספר לי על המשתלה, המשק. משק מוטשן?
“משתלת מוטשן שלנו הוקמה ב-1930, סבא-רבא שלי הגיע למושב עין ורד ככוח חלוץ להקים את המושב, לאחר מכן סבא שלי המשיך אותו ואז אבא שלי, ואני דור רביעי במשק. מאז ומתמיד מגדלים הדרים במשתלה, ופרדסים של הדרים. לגבי השם, מוטשן, זה שם המשפחה המקורי של סבא רבא שלי, ואבא שלי במהלך הצבא היה צריך לשנות את השם לישראלי – אז שונה לניצן, אבל המשק נשאר עם השם האותנטי”.
מה מגדלים במשק? מה המומחיות?
“מגדלים את כל פירות ההדר, זו המומחיות שלנו חד משמעית. אנחנו מגדלים כ-20 זנים של הדרים, ביניהם תפוזים, קלמנטינות, אשכולית אדומה או פומלה לבנה. כמו כן, גם זנים מיוחדים של לימון – יוזו, פינגר ליים, אצבעות בודהה. אנחנו תמיד מנסים להתחדש, להביא זנים חדשים. המטרה זה להבין איפה יש צורך בארץ, כמו קלמנטינה בלי גרעינים, אם זה מחו”ל או אם זה מול המכון הוולקני, ומפתחים זנים – עוזרים להם להרכיב, לעשות ניסויים. לכן בין היתר יש לנו גם חלקות ניסויים – פינגר ליים לדוגמא היה סוג של ניסוי, והתחיל בחלקת ניסוי. ככה גם היוזו והבודהה. זה דברים שאין בהיקפים גדולים בארץ, אתה יכול לרכז את כל הכמות בכמה עשרות דונמים, זה לא משמעותי מתוך השטח”.
אז למה בעצם לעשות את זה? זה בטח לא משתלם כלכלית… “מתוך עניין, סקרנות ורצון להתחדשות ותמיד להיות עם הדבר הבא – תמיד רוצים להביא את הדבר הבא, אנחנו רוצים להיות אלה שפורצים ולכן אנחנו עושים את חלקות הניסוי, אפילו שזה לא תמיד משתלם כלכלית. זה חלק מהחזון שלנו, של המשתלה, המשפחה והמשק. זו התשוקה שלנו”.והכול בארץ? אותה אדמה מההתחלה? “העסק הוא עסק משפחתי. אחי וגיסי כולנו עובדים יחד, ממשיכים את הדור, ממשיכים את העבודה. הכול תוצרת הארץ, אנחנו מעבדים בסביבות ה-500 דונם של פרדסים, אותה אדמה של סבא רבא שלי בעין ורד מאז. כמובן שהזנים והפרדסים התחדשו מאז, והתרחבנו – אבל האדמה הבסיסית היא אותה אדמה מ-1930”.
למה בעצם להתמחות במשהו ספציפי כמו פירות הדר ולא בתחום רחב?
“דבר ראשון אנחנו תמיד רוצים להיות הכי טובים, לזרוק חצים להרבה כיוונים זה לא משהו שתמיד עובד. אנחנו לא רוצים להיות בינוניים. אנחנו רוצים לומר בהבטחה שהפירות הדר שלנו זה הדבר הכי טוב תמצא – אם זה בגודל, בטעם, בסטנדרטים, בטיפול – אז אנחנו שם. זאת המטרה. להיות מומחים וממוקדים. צריך להבין – חקלאות זה מרוץ למרחקים ארוכים. כדי לשרוד במציאות הקשה של החקלאות הישראלית צריך להתמקצע ולהיות טוב במה שאתה עושה כדי לשרוד. אנחנו יודעים לגדל הדרים ואנחנו עושים את זה במקום הכי אופטימלי בארץ לגידול הדרים. כמו כן, מעבר לפרדסים, יש לנו משתלת הדרים – מוכרים שתילים ועצים עצמם. אנחנו מתמקדים בהדרים כי בזה אנחנו טובים ובזה יש לנו ניסיון”.
העבודה עם פרשוק – ספר לנו קצת על התהליך ועל ההתרשמות.
אומר לנו שקד ניצן: “האמת שהתחלתי לעבוד עם תומר ופרשוק לפני חצי שנה, ראיתי את הקונספט וראיתי באינטרנט, אמרתי שאני רוצה שהמשק שלנו יהיה חלק מהתהליך הזה. אני באמת רואה בשוק את הפערים בין המחירים שאנחנו החקלאים מוכרים למשווק וכמה זה תופח עד הלקוח הפרטי. זה נורא מפריע לי. כשראיתי את הקונספט של פרשוק זה נורא קסם לי, ורציתי להיות חלק. אחרי שהתחלנו באמת גיליתי שאיפות וניכר שהם באמת מנסים לצמצם את הפערים. אני באמת נהנה מהתהליך ואני רואה אותנו בעתיד ממשיכים לעבוד יחד בקונספט הזה – רואים את השוק הזה הולך למקום טוב יותר”.
את חנות החקלאי של משק מוטשן אצלנו באתר ניתן למצוא כאן, ולהזמין את זנים מיוחדים של פירות הדר עד הבית. המשק ממושב עין ורד הוא ללא ספק סיפור מעורר השראה – החזון להתפתח ולגדול למול האותנטיות והעסק המשפחתי. אנחנו יותר משמחים לעבוד עם משפחה שכזו, דור רביעי לחקלאים בארץ – תוך הבנה משמעותית של החזון שלנו עצמנו באתר.
באהבה, פרשוק.
ליחידת פרי אחת
לא במלאיכ-150 גרם מארז
לא במלאי