אורי רבינוביץ’ ממושב צופית הוא חקלאי ששווה להכיר. את אורי תפסנו כשהוא עובד בשדה, תוך כדי העבודה על הגידולים. זה לא מפתיע, אחרי שיחה קצרה איתו – מבינים שהוא באמת “חקלאי בנשמה”. מגדל זנים מיוחדים וגידולים טריים, וחיבור עמוק לתוצר ולאדמה – אנחנו שמחים קצת לספר על לכם על אחד מהחקלאים שניתן למצוא גם אצלנו – אורי ממושב צופית.
פרשוק זה יותר מפירות וירקות עד הבית, ואנחנו תמיד מתגאים בעבודה עם חקלאים איכותיים, שמספקים תוצרת הארץ איכותית וטרייה.
מושב צופית שליד כפר סבא מגדל ומביא לקהל הצרכנים בארץ גם גידולים “רגילים” – אבל טריים, כאלה שממש נקטפו וגם גידולים מיוחדים – זנים עם צבעים וטעמים מיוחדים ששווה להכיר. לאכול עם העיניים, ולהכיר בטעמים חדשים. כל הגידולים נעשים באותה האדמה, וללא כימיקלים וכד’. גם בערכים התזונתיים, מחקר קצר מגלה לנו דברים מעניינים – הגזר הסגול הוא למעשה צבעו המקורי של הגזר, ורק התירבות שלו הפך אותו לכתום שאנחנו מכירים כיום, והוא בעל תכונות תזונתיות רבות שמגנות על הגוף מפני איומים כאלה ואחרים. בדומה אליו – גם תפוח האדמה הסגול עוזר למנוע את סרטן המעי הגס לפי מספר מחקרים. כל אלו כמובן מלאים בנוגדי חמצון ובעלי תכונות אנטי דלקתיות. אז ללא ספק – מדובר בחקלאי מעניין, שגם מביא טעמים מיוחדים, או כמו שהוא אומר “טעמים של פעם”.
- קודם כל, נעים מאוד, נשמח לקצת רקע – ספר לנו בן כמה אתה, היכן גדלת ואיפה אתה היום.
“בן 61 פלוס, אבא לשלושה ילדים, נשוי. חקלאי מ-1980, דור שלישי במושב – בצופית, ודור שלישי לחקלאים. סבא שלי היה חקלאי ראשון, אחריו אבא ואני השלישי”.
- ספר לי קצת על המשק, מה מגדלים? על הזנים המיוחדים ששמעתי עליהם?
“אנחנו מגדלים דברים קונבנציונליים – תפו”א, תותים, גזרים רגילים, וליד כל זה גם תתי גידולים, זנים מיוחדים, שלא כולם רוצים לגדל – פחות משתלמים, לוקח יותר זמן לגדל וזה פשוט לא שווה לחקלאי. אני החלטתי לאורך השנים לעשות את זה”.
- בוא נצלול לעומק קצת על זן…
“בתפוחי האדמה אני מגדל מספר זנים מיוחדים: ראט (זנב עכבר), בלו בל – נשיקות (נתתי את השם העברי נשיקות, כי יש לו שפתיים יפות, כאילו מישהו נישק והשאיר על תפו”א שפתיים כחולות) ותפוח אדמה סגול. התחלתי איתם בתחילת שנות ה-2000, כשהתחלתי להבין שהקהל מחפש גם דברים מיוחדים.
בתחום של הגזרים אמרתי לעצמי שאתחיל לגדל בצבעים מיוחדים, ואשווק אותם – וגם גזרים רגילים רק בעונה שלהם. אני משווק ישר – עם גומייה. ככה אי אפשר לשקר לציבור, כשאתה מוציא מהאדמה הכול טרי, והירק טוב יותר. הרעיון היה להוציא ירק טרי. מי שרוצה טיפה יותר ורוצים להתאמץ להוציא גזר עם ‘ציציות’, כמו שאני קורא לזה, זה שווה את זה. התחלתי לגדל גזרים מיוחדים בנוסף, בצבעים מיוחדים, שגם הם עונים לקריטריונים האלה.
בתחום האבטיח- אני מגדל גם אבטיחים גדולים וגם אישיים – אתה קונה אותם על בטוח, 3-4 קילו. זה טעם מיוחד. בנוסף לאלה, גם אבטיחים מיוחדים – אבטיחים צהובים בפנים, כתומים בפנים, צהובים בחוץ אלה נמכרים בעונה של הקיץ.
ועכשיו בעונת התותים – אני מגדל הרבה שנים תותים, וזיהיתי מגמה של תותים עם טעם של פעם. לצערי, רוב החקלאים משנים את הזנים קצת מטעמי יעילות וכסף, והם טעימים. אבל הטעמים של פעם – יותר מסובך לגדל אותם, אבל הם שווים את זה, ואני המשכתי איתם. אחד הזנים המפורסמים זה זן מלאך – היחיד שיש לו ארומה והוא קצת דומה לסיגר, אבל מה- במקום לתת כמות יבול גדולה, הוא נותן אולי 20%. מבחינתי, מי שמוכן לפנק את עצמו לא מוותר על המלאך. בנוסף לזה, בשלוש השנים האחרונות אני מנסה להכניס זנים מאוד מיוחדים – אחד בטעם ענבים, וגם תות לבן. אני מנסה ברמה של אחוזים בודדים מהשדה”. - וואו, קודם כל – מדהים! הכול גדל בצופית? באותה האדמה?
“כן, אני בשום פנים ואופן לא מייבא וכד’. הכול גדל במושב שגדלתי בו, ליד כפר סבא. על האדמה שאני מכיר. בנוסף לזה, המים שלנו זה מי תהום טבעיים – אני חי על זה. אני משלם הרבה יותר כסף על מים לצערי, אבל זה מים שיושבים מיליוני שנים באדמה וזה שווה את זה, לעומת מי ביוב מטוהרים שאולי זולים יותר”. - כמה זמן אתה עובד עם פרשוק? איך זה התחיל?
“תומר התקשר אליי יום אחד לפני 4 חודשים, ויש דרישה לזנים מיוחדים. אני מכיר את פירות בן דור כחקלאי לאורך כל חיי. לדוגמא, יש לי דוכן בשוק האיכרים בתל אביב, היינו מוכרים אחד ליד השני. אז יפה שזה הסתדר ככה, לעבוד יחד. לא כל אחד מוכן לעשות מה שפרשוק עושים, מתאמצים, לא באים מ’למעלה’. זו הגדולה שלהם. “יורד לעם”, מסתכל לכל חקלאי בלבן של העיניים. לבנות אמון עם חקלאים זה לוקח זמן – חקלאי יכול להיות למוד אכזבות- בדרך כלל במהלך שנותיו, משיווקים או משווקים שמבטיחים הרבה, ובסוף מסובבים את הגב. אני בעצמי, כמו בפרשוק, קשור לצרכי הציבור – אז יש לנו שפה משותפת”.
את חנות החקלאי של אורי אצלנו באתר ניתן למצוא כאן, ולהזמין את הירקות והפירות המדוברים עד הבית. ללא ספק המתכון למרק ירקות מנצח ומיוחד בחורף הקרוב או לתותים מתוקים באמת. בזמן הקרוב נביא לכם עוד ראיונות “מהשדה” – שווה להכיר ושווה לעקוב.
כ-5 יחידות ב-1 ק"ג
לא במלאי